Historie van de boerderij

oude foto
“Het Nieuwe Hoen” is een grote IJsselhoeve op de Voorster Klei, gebouwd rond 1886 als ‘graanboerderij’. Het voorhuis is waarschijnlijk eerst gebouwd met één schuur (de rechterdeel vanaf de wegkant gezien). In deze schuur konden aan de linkerzijde 8 paarden staan en aan de rechterzijde koeien. Een deel van het voorhuis was als werkruimte in gebruik. Hier kon het graan naar de droogzolder getakeld worden om te drogen. In de benedenruimte werd het graan vervolgens verwerkt.

Het ging goed met de boerderij, daarom is in 1894 er een tweede schuur gebouwd (de linkerdeel vanaf de wegkant gezien). Deze was in breedte breder dan het voorhuis lang was, daarom heeft men deze schuur langs het voorhuis laten lopen. Vermoedelijk is het voorste gedeelte gebruikt als bakkerij en voor het klaarmaken van veevoer. De zolder van het voorhuis is in de jaren ’20 aangepast als slaapgelegenheid voor de toenmalige bewoners.

Rond 1977 is de boerderij verbouwd om dienst te doen als polikliniek voor flebologie en proctologie tot 2012.  In deze tijd is er ook een boomgaard aangelegd aan de zuidkant van het huis (grenzend aan de weg). In de boomgaard zijn tientallen appelbomen, perenbomen, kersen en pruimen aangeplant, daar plukken we nog steeds de vruchten van! Op dit moment wordt de boerderij wederom verbouwd tot woonhuis voor twee gezinnen en voor stichting Het Nieuwe Hoen.

Een prachtige boerderij met een rijke geschiedenis.

[Bron: Stichting IJsselhoeven]