Een hele lange verbouwing

“J.A. Jaspers Timmerman Voorst 1879”; dat staat op de balk in deze foto. De balk zit in het voorhuis, verstopt onder een verlaagd plafond. Er kan ook Havers staan, of Jespers….. Lastig leesbaar is het na bijna 140 jaar. In elk geval was deze meneer (of mevrouw?) timmerman in Voorst in 1879. Voor uw begrip; de eerste auto rijdt pas zo’n twintig jaar later in Nederland. Dit is de tijd van paarden, van de eerste gloeilamp, van Vincent van Gogh, Otto von Bismarck, Abraham Kuyper en het ontstaan van de eerste telefoonlijnen. En het is de tijd waarin het Nieuwe Hoen werd gebouwd. Overigens is het niet het enige opschrift wat we vonden. Op een muur in het voorhuis vonden we de tekst: ‘J. v. Malenstein, geb 1936’, met een adres erbij én de datum ‘4-4-1978’. Deze man schreef ons dat hij inderdaad geholpen had met de verbouwing eind jaren ’70. Destijds werd het pand verbouwd van melkveebedrijf naar polikliniek met woning. Ik ben bang dat meneer Jaspers uit 1879 ons echter niet veel meer kan vertellen, toch kan het huis dat nog wel. De luiken met telmerken, de door koeien aangevreten gebinten, de enorme plataan voor het huis.. Maar ook het Archief in Voorst, voormalige bewoners en oude foto’s vertellen veel. Vanaf 1894 is het Nieuwe Hoen op de kaart te vinden. De beide schuren liggen tegen de weg aan (net als nu), maar er loopt ook een weg vanaf het voorhuis richting de IJssel. Bovendien keek meneer Jaspers tijdens de verbouwing uit op kasteel Zinderen, dat inmiddels helaas niet meer bestaat.

Wij hebben nog steeds een geweldig uitzicht én een geweldige verbouwing ;). Ik zag dat er al tijden geen blog geplaatst was, toch staat de verbouwing niet stil. Het afgelopen jaar is er echter vooral veel verbouwd aan beide woonhuizen. Daarnaast waren er enkele activiteiten in de boomgaard. In het voorjaar is de bloesem in de boomgaard grotendeels kapot gevroren waardoor we vrijwel geen fruit hadden aan de bomen. Geen sap en geen sapverkoop dit jaar dus, ook geen gezamenlijke pluk dit jaar. Wel zijn we al met een ploeg fanatieke snoeiers de boomgaard in geweest. De snoei is nog niet klaar, maar gelukkig is het nog even winter, we hebben de tijd. En wat betreft de verbouwing, als ik de opschriften lees uit 1879 en 1978, dan hebben we ook nog wel even de tijd denk ik. Misschien moet ik ook nog maar ergens een opschrift plaatsen…

 

Eén gedachte over “Een hele lange verbouwing

  • december 10, 2017 om 9:09 pm
    Permalink

    Mooi stukje … en die opschrift? Doen zeg ik…

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *