Hout onder handen

Boomgaard

Als een boomgaard op de kaart wordt aangegeven als ‘bos’ kun je toch wel stellen dat hij veel te vol staat. Appelbomen, perenbomen, kersenbomen, walnotenbomen, pruimenbomen, een kwets en een moerbeiboom…. dat vraagt ook wel wat onderhoud! De perenbomen (links in beeld) zijn al tientallen jaren oud, op oude foto’s zien we ze terug. Vorig winter zijn ze grondig terug gesnoeid, zodat ze de typische zigzag-patronen van de gestel-takken weer laten zien, mooi! Ook de andere bomen worden elke winter gesnoeid. De snoei bestaat nu nog vooral uit het wegwerken van achterstallig onderhoud, hierbij mag maximaal 1/3 van de boom worden terug gesnoeid. We snoeien samen met de Hoogstambrigade Voorst, waarbij we elke maand bij één van de leden thuis snoeien. Vorige week was de boomgaard van Het Nieuwe Hoen aan de beurt.

Een enthousiaste ploeg snoeiers stond al voor negen uur klaar om aan de slag te gaan. Na een kop koffie werden de ladders in de bomen gezet en de handzagen en snoeischaren erbij gepakt en flink gesnoeid. Gelukkig werkte het weer goed mee, tegen lunchtijd waren al een heel aantal bomen onder handen genomen. Klaar? Nee dat niet, dat kost nog zeker een aantal zaterdagen, maar we zijn goed op weg!

Naast onderhoud mag de boomgaard ook flink uitgedund worden. De bomen willen zoveel mogelijk licht vangen en groeien daarom hard de hoogte in. Niet mooi, maar ook niet handig als je het fruit wil plukken. Gelukkig kregen we afgelopen week hulp van twee jongens die flink de handen uit de mouwen staken: een tiental bomen legden met wortel en al het lootje. De heren spierpijn, maar de boomgaard is weer een stuk mooier geworden!

Voor de toekomst zie ik een prachtig gesnoeide boomgaard voor mij, waarin elke boom de ruimte heeft en vol hangt met vruchten. Onder de bomen grazen een paar schapen. Voorbijgangers kunnen op een picknickbank uitrusten en een kop koffie drinken, terwijl kinderen op de trampoline springen. ‘s Avonds zitten we in de hoek van de boomgaard op omgezaagde boomstammetjes uit te rusten en te genieten aan het kampvuur….

Tja, de dromen zijn er, en het begin hiervan gelukkig ook…. Als je nog zin hebt om te helpen…?!

NvL

 

 

One thought on “Hout onder handen

  • januari 18, 2016 at 8:29 am
    Permalink

    Zin om te helpen?? Altijd…weet je toch?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.