Kweeperen

Kweeperen

Behalve een enorme appeloogst, doet onze kweeperenboom het ook fantastisch. Wat een opbrengst! Voordat we hier gingen wonen kende ik de kweepeer helemaal niet. Dus op zoek naar de oorsprong:

Vroeger stond bij veel boerderijen een kweepeer. Een tijd lang werden ze steeds onbekender, maar tegenwoordig wordt de kweepeer of kwee weer steeds vaker aangeboden op markten en in groentespeciaalzaken. Of je hebt toch nog zo’n boom bij je boerderij 🙂 .

De kweepeer (Cydonia oblonga) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en is nauw verwant aan de appel, peer en lijsterbes. Je hebt kweeperen soorten die meer op de appel lijken en die meer op de peer lijken. Onze kweepeer lijkt meer op de appel. De soort komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische zee. De kweepeer bloeit in vergelijking met de appel en peer laat, namelijk van mei tot in juni. In Nederland draagt de kweepeer pas in september of oktober vrucht. Kweeperen zijn rauw vrijwel niet te eten door het harde en zure vruchtvlees, maar wel prima te verwerken tot fantastische recepten.

Deze week dus het internet op voor de kweeperen. We vonden een hele leuke site van Okke Amerongen: www.kweepeer.nl. We hebben een paar recepten uitgeprobeerd: We hebben jam gemaakt, zeker het proberen waard en eigenlijk heel simpel te maken. We hebben kweeperencakejes gemaakt, taart-met-spritsbodem-en-kweekpeer-karamellaag, en het gewone recept voor appeltaart, maar in plaats van appel een dunne laag kweeperenmoes met daarover heen een beetje appelmoes. En tenslotte hebben we ook nog appel-peren-kweeperenmoes gemaakt in de verhouding van 7:2:1. Heerlijk. De boom is nog lang niet leeg, dus we gaan vast nog het een en ander uitproberen!

YvD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *